Mistä hilse johtuu, rasvainen vai kuiva päänahka?

  • 17 Jan, 2022

Hilse voi tuntua epämukavana kutinana päässä.

Mistä hilse johtuu? Useimmiten hilse johtuu tulehtuneesta päänahasta eli tali-ihottumasta. Sen aiheuttaa pään rasvaisuus. Jokaisen päässä on luontaisesti hilsettä, mutta päänahan ollessa rasvainen pääsee hilse lisääntymään liian paljon. Tästä seuraa ihon ärtyisyyttä ja hilseilyä. Rasvainen hilse on kellertävää ja hilseet ovat isoja. Tali-ihottuman aiheuttamasta hilseestä pääsee eroon oikeanlaisella shampoohoidolla. Shampoota tulee käyttää säännöllisesti, kunnes hilseily loppuu.

Mistä hilse johtuu kuivassa päänahassa?

Päänahan hilseily voi johtua myös kuivuudesta. Silloin, kun on kyse kuivasta päänahasta johtuvasta hilseilystä, on hilse yleensä pölynomaista pientä ja hienoa eikä se kellerrä. Useimmiten oireeseen liittyy myös kutina. Kuivan päänahan hilseily oireilee etenkin talvisin, kun ulkona on pakkasta, auringonvaloa on vähän ja huoneilmakin on usein kuivaa.

Miten saada hilse pois kotikonstein? Tärkeintä on huolehtia hiusten ja päänahan huolellisesta shampoopesusta. Silloin, kun pää on puhdas ja ilmava, ei se ole otollinen paikka bakteereille. Tärkeää on valita oikeanlainen shampoo oman hilsetyypin mukaan. Mikäli shampoo ei auta voi kokeilla lääkeshampoota, jota saa ilman reseptiä apteekista.

Ruokavalio kuntoon

Mikäli hilseily on voimakasta, on syytä kiinnittää huomiota myös omaan ruokavalioon. Jotkut ovat huomanneet, että runsas sokerin käyttö lisää hilseilyä, ja kun sokerin jättää vähäiseksi ruokavaliossa myös hilseily vähenee tai jopa loppuun. Myös liian yksipuolinen ruokavalio voi olla osasyynä pään hilseilemiseen.