Hilse pois kotikonstein

  • 17 Aug, 2021

Hilse on monille tuttu ongelma. Se ei ole itsessään vaarallista, mutta se voi olla sitäkin ärsyttävämpi ja jopa nolostuttavampi ongelma. On kuitenkin olemassa monia keinoja kuinka saada hilse pois. Ulkonäkösyiden vuoksi se kannattaa hoitaa pois myös siksi, että tulehdus pahenee hoitamattomassa päänahassa ja tällöin ongelma vain lisääntyy. Päänahka voi myös olla kutiseva. Hilseen pois saamiseksi on kuitenkin olemassa monia keinoja.

Päälaki ja hiukset nutturalla.

Hilse pois sen syyt ymmärtämällä

Ennen hilseen hoitamista on hyvä ymmärtää, mistä se johtuu. Se koostuu ihosta irronneesta kuolleesta ihosolukosta. Normaali iho uusiutuu 6–10 viikon välein, mutta tulehtunut iho sen sijaan uusiutuu 10 kertaa päivässä, jolloin hilseen huomaa selvästi toisin kuin terveen ihon harvemmin uusiutuessa. Hilse johtuu usein tulehtuneesta päänahasta, jonka aiheuttaa päänahan rasvaisuus. Oikeanlainen hiustenhoito on tärkeää, jos tavoitteena on saada hilse pois kotikonstein.

Päänahassa elää aina luonnostaan hiivoja. Rasvaisessa päänahassa ne kuitenkin pääsevät lisääntymään liikaa, jolloin iho alkaa ärtyä ja ilmestyy hilsettä. Se voi johtua myös kuivasta päänahasta. Rasvaisen hilseen tunnistaa usein suurista ja kellertävistä hiutaleista. Muunlainen hilse taas voi johtua esimerkiksi kuivasta päänahasta. Sitä voivat aiheuttaa myös atooppinen ihottuma, psoriasis sekä muotoiluaineet ja muut hiustenhoitotuotteet päänahkaa kuivattaessaan.

Hilse pois kotikonstein

On mahdollista saada hilse pois kotikonstein. Päivittäinen hiustenpesu on tärkeää, sillä bakteerit eivät viihdy puhtaassa ja ilmavassa päänahassa. Hilseeseen voi auttaa myös nimenomaan siihen tarkoitettu shampoo. Shampoo kannattaa kuitenkin valita sen mukaan johtuuko hilse rasvaisuudesta vai kuivuudesta. Molempiin löytyy omat shampoonsa. Hilseeseen sopivia shampoita myydään monissa kaupoissa ja apteekeissa. Apteekeissa voi pyytää apua oikeanlaisen shampoon valintaan farmaseutilta.

Kovaan hiuspohjan kutinaan voi auttaa myös hydrokortisoniliuoksen hierominen hiuspohjaan aina pesun jälkeen parin viikon ajan. Apua hilseeseen ja päänahan ongelmiin voi olla myös esimerkiksi kuivattavien muotoilutuotteiden jättämisestä pois vähäksi aikaa. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista saada hilse pois kotikonstein. Silloin kannattaa varata rohkeasti aika lääkärille.

Tehokkaat hoidot hilseeseen

Hilseen voi yrittää saada pois myös luonnollisin keinoin. Siihen on monia tapoja kuten esimerkiksi sitruuna ja ruokasooda. Ruokasooda säätelee pH-tasoja ja auttaa poistamaan hilsesienen. Voit esimerkiksi puristaa yhden sitruunan mehun ja lisätä siihen ruokalusikallisen ruokasoodaa. Tämän jälkeen ainekset sekoitetaan keskenään, hierotaan päänahkaan pienellä paineella ja annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Tämän ajan voi käyttää hemmottelevaan rentoutumiseen. Loistavia keinoja ovat esimerkiksi live casino -pelit sekä musiikin tai podcastin kuuntelu.

Toinen sieni -infektiota ehkäisevä aine on ketokonatsoli. Se on maailman eniten käytetty aktiivinen aine hilseen hoidossa. Joissain maissa ainetta sisältäviä shampootuotteita saa vain reseptin avulla, mutta Suomessa ketokonatsolipohjaisia shampoo -tuotteita saa apteekeista ilman reseptiä. Varmin tapa löytää itselle sopiva tuote on pyytää apua farmaseutilta.

Hilse pois perusasioista huolehtimalla

Hoitavat shampoot ja lääkäriin määräämät tuotteet eivät ole ainoita asioita, joilla hilseestä voi päästä eroon. Perusasiat, kuten terveellinen ruokavalio vaikuttavat myös. Etenkin paljon Omega-3 -rasvahappoja sisältävät ruoat voivat edistää päänahan hyvinvointia. Muita keinoja torjua hilsettä ovat stressin välttäminen, päänahan kuorinta kotikonstein tai kaupan tuotteilla, päänahan hieronta ja hiusharjan pitäminen puhtaana.

Sää voi vaikuttaa myös hilseen syntymiseen. Omat hiusten ja hiuspohjan hoitotuotteet kannattaakin valita juuri omalle päänahalle ja lisäksi meneillään olevalle vuodenajalle sopiviksi. Hiuspohjan hoitonaamio voi auttaa myös. Esimerkiksi jugurtista, kananmunasta ja hunajasta tehty naamio auttaa kuivaan hiuspohjaan.

On siis mahdollista saada hilse pois monin eri tavoin. Usein kannattaakin kiinnittää ensin huomiota aivan perusasioihin, sillä usein jo niistäkin on apua hilseen hoidossa. Hiuspohja on kuitenkin se osa kehoa, jonka hoitaminen unohtuu monilta. Hiuspohjasta kannattaakin huolehtia yhtä paljon kuin hiuksista muutenkin. Hiuspohjaa voi esimerkiksi kuoria, kosteuttaa ja hoitaa aivan hiusten tai vaikkapa kasvojen ihonkin tavoin.