Hoida päänahan tulehdus kotikonstein

  • 11 Aug, 2022

Hoida päänahan tulehdus helposti.

Vaivaako sinuakin päänahan tulehdus ja hilseily? Syynä voi olla moni eri tekijä. Kolme yleisintä syytä hilseilyyn on rasvainen, tulehtunut päänahka eli seborrooinen ekseema, psoriaasiin liittyvä hilseily tai atooppiseen ihottumaan liittyvä hilseily, joita kaikkia voi hoitaa kotona samoilla keinoilla. Sen sijaan hiuspohjan sieni-infektiot ovat nykyisin erittäin harvinaisia. Hilse johtuu ihon liian nopeasta uusiutumisesta, sillä tulehtunut iho uusiutuu jopa 10 päivässä normaalin 6-10 viikon sijaan.

Päänahan tulehdus on yleensä helppohoitoinen

Päänahan tulehdus oireilee useimmiten hilseilynä ja päänahan kutinana. Näkyvää hilsettä aiheuttava nopeasti uusiutuvan ihon epäkypsät solut, jotka takertuvat toisiinsa. Normaalia nopeammin uusiutuva iho myös kuivuu, sillä siihen ei ehdi muodostua haihtumista estäviä keramideja. Rasvaisessa päänahassa puolestaan viihtyvät iholla normaalistikin elävät rasvahiivat, jotka täten aiheuttavat lisää tulehdusta päänahassa.

Olipa syy päänahan tulehdukseen mikä tahansa, tepsii niihin sama hoito. Aja siis hilse pois kotikonstein helposti. Kaikkein tärkein hoito on päivittäinen pesu oikeanlaisella shampoolla. Viikon muut pesut voit tehdä shampoolla, jota yleensäkin käytät, mutta pari kertaa viikossa kannattaa käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa tulehtuneella päänahalle tarkoitettua shampoota. Pesun jälkeen päänahan voi käsitellä desinfektiokäsihuuhteella, joka sisältää hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia. Mikäli hilsekerros on paksu, kannattaa hoito aloittaa sen poistolla apteekista saatavilla tuotteilla.

Tarvittaessa käy lääkärissä

Mikäli päänahkasi ei tunnu rauhoittuvan kotikonsteilla, voi lääkäri määrätä tarvittaessa tehokkaamman kuurin. Joskus tulehduksen hoitoon saattaa tarvita esimerkiksi antibioottikuurin tai hiivalääkkeitä. Hakeudu lääkäriin myös, mikäli päänahka on erittäin haavainen tai rikki tai sinulla on muita yleisoireita tai nivelvaivoja. Useimmiten päänahan tulehdus paranee kuitenkin helposti oikealla apteekista ilman reseptiä saatavalla hoidolla.